“De kraan staat open en het bad is vol. Ofwel, de hele obesogene omgeving draagt er fors aan bij dat steeds meer mensen overgewicht ontwikkelen. Er is dus veel meer universele preventie nodig! Tegelijkertijd heeft de helft van de Nederlanders al overgewicht en 14% zelfs obesitas. Voor deze laatste groep zal die universele preventie niet genoeg zijn en hebben we het hele palet aan behandelingen óók hard nodig. Op een respectvolle manier, obesitas is geen kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult’, kunnen we obesitas bespreekbaar maken en gecombineerde leefstijlinterventies inzetten. En bij onvoldoende effect aanvullende behandelingen, zoals gewicht verlagende medicijnen of maagoperaties.
En niet -zoals nu wel gebeurt- wachten op een hartinfarct, kanker of een van de andere ruim 200 obesitas-gerelateerde ziekten, die we dan pas serieus nemen en gaan behandelen (met al veel leed én hoge zorgkosten die inmiddels de pan uit rijzen, zie rapport WRR – Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid).

Bij obesitas is er sprake van een hardnekkige hormonale herprogrammering van het gewicht waardoor afvallen helaas niet simpel is, maar met hulp wel vaak mogelijk.

Lees hier het interview van de Volkskrant met prof. dr. Liesbeth van Rossum.

 

Dit artikel is geschreven door Liesbeth van Rossum (voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland).

Share This