Tranen van verdriet, frustratie en onmacht
‘Er zit heel diep verdriet achter obesitas, van mensen die vaak hun best hebben gedaan om af te vallen, maar meestal op de verkeerde manier.’ – prof. dr. 
Liesbeth Van Rossum.

Minder eten en meer bewegen
Veel dokters zijn in de veronderstelling dat obesitaspatiënten ‘minder moeten eten en meer moeten bewegen’.

Obesitas is niet simpel, het is een complex probleem. Er zijn tal van oorzaken die bij kunnen dragen aan gewichtstoename en tal van mechanismen die gewichtsafname kunnen belemmeren.
➡️ Klik hier voor een overzicht van de mogelijke oorzaken en bijdragende of in stand houdende factoren van overgewicht en obesitas.

Het is belangrijk om obesitas bespreekbaar te maken in de spreekkamer.
‘Want anders pak je alleen een bepaalde klacht aan en komt iemand twee jaar later terug met bijvoorbeeld knieklachten, diabetes of borstkanker. Je kunt zó effectief zijn in het voorkomen van leed in de toekomst.’
➡️ Meer weten over hoe je als zorgprofessional dit delicate onderwerp op een respectvolle wijze bespreekbaar kunt maken met de patiënt? Klik hier voor de informatie folder 𝘗𝘳𝘢𝘵𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘸𝘪𝘤𝘩𝘵 – 𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘻𝘰𝘳𝘨𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘴 van de European Association for the Study of Obesity (EASO):

Voor meer praktische tips, en nieuwe inzichten voor zorgprofessionals en bestuurders die obesitaspatiënten ‘de wind mee willen geven’, lees het volledige artikel met prof. dr. Liesbeth van Rossum – in artsenvakblad Medisch Contact – hier of klik op de onderstaande afbeelding.

 

Share This