PON-voorzitster, internist en endocrinoloog professor Liesbeth van Rossum en arts-onderzoekster Eline van der Valk van het Erasmus MC spraken recentelijk over het verband tussen het Corona-virus en overgewicht, en de ontdekking van verschillen in het immuunsysteem bij mensen met en zonder overgewicht en obesitas. Er is geconcludeerd dat 70 tot 80 procent van de Corona-patiënten die op de Intensive Care belanden, kampt met overgewicht. Het immuunsysteem blijkt minder in staat te reageren op binnendringende virussen en bacteriën. 

Wat zijn die grote verschillen in de immuunsystemen en hoe ontstaan ze? En wat gebeurt er precies als je obesitas hebt en in aanraking komt met het Corona-virus? Beluister onderstaande geluidsfragmenten waarin Liesbeth en Eline uitgebreid vertellen over een beter functionerend immuunsysteem door een gezondere levensstijl.  

Beluister hier de podcast met professor Liesbeth van Rossum.

Beluister hier het interview met arts-onderzoeker Eline van der Valk.

Lees ook dit artikel van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en dit artikel van International Journal of Obesity over de relatie tussen het Corona-virus en obesitas. Het verbeteren van de leefstijl lijkt een goed wapen in de strijd tegen een ernstig beloop van virusinfecties, waaronder Corona.

Share This