Nieuwsarchief 2017

Effectiviteit LEFF erkend door RIVM Centrum Gezond Leven

door Helena Smit | dec 22, 2017 |

Opnieuw goed nieuws! LEFF is een stap omhoog gegaan in de Interventiedatabase van het RIVM Centrum Gezond Leven en de Gezond en Actief Leven database van Kenniscentrum Sport. LEFF wordt beoordeeld met ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. Dat betekent dat de effectiviteit van LEFF wat betreft afname BMI en toename kwaliteit van leven in Nederlands onderzoek is aangetoond. LEFF betreft de vertaling van een Engels programma, waarvan de effectiviteit (ook op lange termijn) al langer vastgesteld was.

LEFF is hiermee een van de weinige interventies op gebied van behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar die als effectief beoordeeld is in Nederland. Daarmee is LEFF een goede keuze om mee aan de slag te gaan voor de aanvraag van de Sportimpuls subsidie, waarvoor tussen 8 januari en 22 februari weer aanvragen ingediend kunnen worden. Ook aan de slag met LEFF in jouw gemeente of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Remco Lassche via remco@start-leff.nl of 06-24891872.

 

De beschrijving van LEFF in de database is terug te vinden via deze link.

Nieuwe website voor proeftuinenproject C4O

door Helena Smit | nov 23, 2017 |

Vanaf 1 oktober 2017 publiceert Care for Obesity (C4O) alle producten afkomstig uit het ‘proeftuinenproject’ van C4O op de website: www.c4o-proeftuinen.nl. De meest recente versie van het basismodel is via deze website te verkrijgen, net als opgeleverde toolboxproducten. De website heeft een beschermd gedeelte (digitaal platform) ingebouwd, het communicatieplatform van de projectleiders van de proeftuinen van C4O.

De huidige website die C4O en PON gezamelijk gebruiken blijft bestaan en waar nodig en mogelijk wordt een koppeling gemaakt aan de website van het ‘proeftuinenproject’.

 

Nieuw: Scholingsaanbod

door Helena Smit | nov 7, 2017 | 

Sinds kort is het mogelijk trainingen aan te vragen over onderstaande onderwerpen. Klik op de link voor meer informatie. Voor het actuele aanbod kun je het beste kijken bij Scholingsaanbod.

scholingsaanbod_kwaliteit_van_leven-final.pdf

scholingsaanbod_praten_over_gewicht-final.pdf

scholingsaanbod_Proeftuinenproject_C4O-final.pdf

scholingsaanbod_stigma-final.pdf

 

Vernieuwde tipsheet: Hoe praat je respectvol over gewicht en leefstijl?

door Helena Smit | nov 3, 2017 |

Vernieuwde tipsheet: Hoe praat je respectvol over gewicht en leefstijl?

Veel professionals vinden het lastig om de onderwerpen gewicht en leefstijl te bespreken met gezinnen. In deze vernieuwde tipsheet geven we je adviezen over hoe je respectvol over deze onderwerpen kunt praten met kinderen en ouders.

Tipsheet_-_Hoe_praat_je_respectvol_over_gewicht_en_leefstijl_v2017.11.01_def.pdf

Uitnodiging: Miniconferentie ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

door Helena Smit | nov 2, 2017 | 

Datum: 

Donderdag 16 november 2017

Locatie:

Hotel Van der Valk
Toekanweg 2
2025 LC Haarlem 

Tijd:

13.30 – 16.30 uur (inloop 13.00 uur)

Programma:

Het basismodel ketenaanpak (plenair)

Spreker: Marian Sijben, Care for Obesity
Op basis van ervaringen uit de praktijk in Amsterdam en Den Bosch is er een model ontwikkeld op inhoud, organisatie, bekostiging en implementatie van de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. In 2017/2018 wordt dit basismodel in samenwerking met acht proeftuinen doorontwikkeld tot een landelijk model. Het basismodel wordt tijdens de conferentie toegelicht. 

Gesprekken aan tafel (sluit aan waar je wil)

Ga onder leiding van een expert in gesprek over een specifiek onderwerp. Deelnemers kunnen rondlopen, bij meerdere tafels aanschuiven en/of de tijd benutten om te netwerken. In de bijlage is meer informatie te vinden over de verschillende onderwerpen die tijdens de tafelgesprekken besproken zullen worden.

De veranderende rol van de professional – van adviserende naar coachende rol (plenair)

Spreker: Edgar van Mil, kinderarts Jeroen Bosch ziekenhuis en mede-auteur van ‘Overgewicht en obesitas bij kinderen; Verder kijken dan de kilo’s’
Edgar van Mil gaat in op de veranderende rol van professionals in de aanpak van overgewicht zowel uit het zorg- als ook uit het sociaal domein. Om het gezin een leidende rol te laten spelen in de aanpak van overgewicht hebben professionals andere vaardigheden en een andere begeleidingsstijl nodig.

In gesprek met experts…

Het is mogelijk je voorafgaand aan de bijeenkomst aan te melden voor een één-op-één-gesprek over de verschillende genoemde onderwerpen. Mail vóór 1 november je interesse hierin met concrete vermelding van je vraag, gemeente waar je werkzaam bent, naam en functie naar kyra.jurriens@jogg.nl (maximaal 1 vraag per persoon). Indeling wordt gemaakt op volgorde van binnenkomst en naar beschikbare expertise.

Aanmelden voor de miniconferentie kan hier. Doe dit vóór 8 november aanstaande (indien je je al hebt aangemeld voor de miniconferentie, kun je deze mail als niet verzonden beschouwen. Uiterlijk een week voor de miniconferentie zullen wij een bevestigingsmail sturen naar iedereen die zich heeft aangemeld)!

We ontvangen je graag op 16 november 2017. Deelname is gratis.

EenVandaag aflevering met Liesbeth van Rossum in teken van obesitas

door Helena Smit | aug 24, 2017 | 

De EenVandaag aflevering van afgelopen zaterdag 19 augustus (NPO1) met Liesbeth van Rossum stond geheel in het teken van obesitas met o.a.: therapie, onderliggende oorzaken, sociale stigma en ook over het ”vergoedingen gat” in het huidige zorgstelsel.

De uitzending kun je hier terugkijken.

PON

Het PON is een koepelorganisatie van medische en paramedische beroepsverenigingen, patiëntenorganisaties, wetenschappelijke en publieke gezondheidsorganisaties en zorgverzekeraars. Het PON werkt in gezamenlijkheid aan een optimale aanpak van overgewicht en obesitas en adviseert onder andere de overheid over het beleid op het gebied van overgewicht en obesitas in Nederland. 

PON Nieuwsbrief

Share This