Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een behandeling bestaande uit interventies gericht op de componenten voeding (verminderen energie-inname via een gezonde voeding) en bewegen (verhogen lichamelijke activiteit) met aandacht voor gedragsverandering. Deze kunnen in samenhang aangeboden en aangevuld worden met een psychologische interventie ter ondersteuning van de gedragsverandering.

Een GLI is gericht op gedragsverandering teneinde een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden en met als doel een gezonder gewicht en daarmee (klinische) gezondheidswinst. In een GLI wordt ook rekening gehouden met factoren die van invloed zijn op het gedrag, zoals stress en slaap. Een GLI kan, afhankelijk van wat past bij de patiënt/cliënt, zowel individueel als in de vorm van een groepsbehandeling plaatsvinden.

Definities obesitaszorg bij de richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen.  

Binnen een GLI kan in het kader van de stepped en matched care gevarieerd worden in duur, frequentie, intensiteit en inhoud van de drie losse componenten voeding, beweging, gedragsverandering. Het aanbieden van een GLI vraagt van degene, die de cliënt/patiënt begeleidt en de GLI samenstelt, coördineert en/of uitvoert, de juiste kennis, vaardigheden en hulpmiddelen om dit te kunnen uitvoeren. Hiertoe is de juiste scholing noodzakelijk. Een GLI kan worden aangeboden middels een vast programma, met een vaste vorm en inhoud. Dit zijn vaak groepsprogramma’s.

Sinds 1 januari 2019 worden voor volwassenen 2 jaar durende groepsbehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering – dit betreffen basis GLI programma’s (zie module ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie’ en ‘Gepersonaliseerde zorg’). Een GLI kan ook aangeboden worden middels een programma op maat. Dit zijn vaak individuele programma’s. Dit noemen we de individuele (modulaire) GLI (bij volwassenen) of GLI op maat (bij kinderen). Hierbij is de inzet op de componenten van een GLI meer flexibel en aangepast aan de behoeften, wensen en mogelijkheden van het individu. Dit kan gaan over inhoud, duur, frequentie, en intensiteit en inhoud.

Algemene informatie:

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) – Richtlijn – Richtlijnendatabase

Factsheet voor huisartsen:

Factsheet voor huisartsen Gecombineerde Leefstijl Interventie versie jan 2023

Podcast Karen Freijer – Obesitas Platform:

De rol van het PON bij de aanpak van overgewicht en obesitas in Nederland

GLI

Vormen en soorten:

Figuur Soorten Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI)

Aanbod:

Kaart aanbod GLI

Resultaten:

Meer gewichtsafname en grote toename kwaliteit van leven